Meer dan een kop koffie: verbinding en ondersteuning bij het Leger des Heils in Beverwijk

“De meeste mensen zijn aardig, leuk om mee op te trekken en goed te vertrouwen”, zegt Annamarie Bulters. Die uitspraak doet ze niet zomaar: ze merkt het dagelijks in de vele ontmoetingen die ze heeft als missionair werker bij het Leger des Heils in Beverwijk.

Het Leger des Heils heeft een ontmoetingspunt aan de Geyssendorfferlaan waar buurtbewoners terechtkunnen voor activiteiten, maaltijden of gewoon even een kop koffie met een praatje. Daarnaast kunnen mensen met weinig geld er op verschillende manieren ondersteuning krijgen.

Altijd gezellig

“Hier is het altijd gezellig”, zegt Annamarie als ze de kledingwinkel naast het ontmoetingspunt laat zien. “Daar doen de dames die als vrijwilliger in de winkel werken echt hun best voor.”

Mensen kunnen hier goede tweedehandskleding uitzoeken voor een laag bedrag – of zelfs gratis, als ze daarvoor in aanmerking komen. Ook voor handdoeken, lakens en zelfs pakken luiers kunnen mensen hier terecht.

Al het textiel een tweede leven

Het meeste in de winkel komt uit de textielcontainers voor de deur. Soms zijn er ook andere donaties, die dankbaar worden ontvangen. Annamarie wijst op enkele paren gloednieuwe gympen: “Zo mooi: een meneer heeft tien paar voor ons in de uitverkoop gekocht.”

Textiel dat niet goed genoeg meer is voor de winkel, krijgt een tweede leven. Handdoeken die niet bruikbaar meer zijn, gaan bijvoorbeeld naar de Dierenbescherming.

Voedselkastje

Ook op andere manieren ondersteunt het Leger des Heils mensen met een kleinere portemonnee. Zo staat er voor de deur een voedselkastje, waar mensen bijvoorbeeld brood, soep en blikgroente kunnen pakken als ze dat nodig hebben. “We vullen het elke dag – over een paar uur is alles wat er nu ligt, weg”, zegt Annamarie. “Heel bijzonder is dat buurtbewoners die het wat beter hebben wel eens langskomen met boodschappen om het kastje mee te vullen. Elke week legt iemand van de buurtmoestuin verse groente of fruit neer.”

Gratis menstruatieproducten

In de hal bij de toiletten staat nog een belangrijk afhaalkastje: hier staan menstruatieproducten. Annamarie vertelt dat ze niet wist dat de aanschaf daarvan zo’n groot probleem was, tot ze hier kwam werken. “Er zijn jonge meiden die niet naar school kunnen als ze ongesteld zijn, omdat ze geen maandverband of tampons kunnen betalen. Iedere maand komt hier een moeder met vier dochters, die zegt dat er een last van haar is afgevallen sinds dat kastje hier staat.”

Het Leger des Heils werkt hierin samen met de Stichting Armoedefonds, die de producten inkoopt. En ook hierbij zijn er buurtbewoners die spontaan producten doneren.

Ontmoetingspunt voor iedereen

Elke buurtbewoner kan bij het Leger des Heils de gezelligheid komen opzoeken. Op dinsdag tot en met vrijdag is er een inloop met koffie en thee, op woensdag een soepmaaltijd en op donderdag een driegangenmaaltijd. Enkele jaren geleden heeft de organisatie ook de buitenruimte achter het gebouw omgetoverd tot een gezellige ontmoetingsplek. Hier zijn een buurtmoestuin en pluktuin aangelegd, waar buurtbewoners en korpsleden samen tuinieren. Ook wie niet wil of kan tuinieren is welkom: er staan picknicktafels om gezellig samen buiten te zitten.

Mooie gesprekken

Hoewel het Leger des Heils een christelijke organisatie is, benadrukt Annamarie dat iedereen welkom is, ook mensen met een ander geloof of zonder geloof. “Er wonen in de buurt veel mensen met een moslimachtergrond en juist met hen heb ik mooie gesprekken over het geloof”, vertelt ze. “Van tevoren had ik niet per se gedacht dat dat zo zou zijn, maar ik vind het heel mooi en omarm het. Natuurlijk zitten er verschillen in wat we geloven, maar dat valt weg als je elkaar in de ogen kijkt.”

Annamarie wil iedereen een luisterend oor bieden: “Wij mogen de mensen hier gewoon liefdevol ontvangen, we zijn er niet om te oordelen of te veroordelen.”

Cultuurverschillen overwinnen

Naast de verbinding die Annamarie voelt, ziet ze ook dat de verschillen tussen wijkbewoners voor onbegrip en spanningen kunnen zorgen. “Veel daarvan heeft met een taalbarrière te maken”, zegt ze. “En met cultuurverschillen. Soms schrik ik wel eens omdat iemand heel luid en druk praat, maar dan blijkt vaak dat het helemaal geen boosheid is: in sommige andere culturen praten mensen gewoon met veel meer expressie dan wij gewend zijn.”

Het Leger des Heils faciliteert taallessen in het gebouw, om die moeilijkheden te overwinnen.

Samen optrekken

Annamarie prijst de samenwerking met de gemeente, buurtverenigingen, woningcorporaties, het Sociaal Team en andere kerken. Elk kwartaal hebben deze ‘ketenpartners’, zoals het heet, overleg over problemen in de wijk en hoe ze die samen kunnen oplossen. Nog gelukkiger is ze met alle vrijwilligers die het Leger des Heils helpen. “Er zijn bijvoorbeeld drie echtparen die stapels pannenkoeken bakken voor onze maandelijkse kinderclub. Je hoeft er nooit achteraan, ze staan er gewoon, al jarenlang. Dat vind ik zo mooi.”

Het bevestigt haar levensinstelling: “Elk mens doet ertoe. We mogen samen optrekken en ons samen geliefd voelen. Ik geloof dat liefde alles overwint.”