Is uw kindje levenloos geboren of heeft uw kindje kort geleefd? Dan doet u hiervan aangifte in de gemeente waar uw kindje is geboren. Dit doet u voor de begrafenis of de crematie.

Uw verlies is een ingrijpende, verdrietige gebeurtenis. Wij proberen u daarom bij de administratieve kant hiervan zo goed mogelijk te helpen.

Akte van geboorte (levenloos)

Als uw kindje voor de geboorte is overleden kan een akte opgemaakt worden van geboorte (levenloos) in de gemeente waar uw kindje is geboren. Het maakt daarbij niet uit of het kindje binnen of na een zwangerschap van 24 weken is geboren. In de akte kunnen voor- en achternamen opgenomen worden. Ook is het mogelijk om een levenloos geboren kindje bij de aangifte te erkennen.

Is uw kindje lang geleden levenloos geboren of kort na de geboorte overleden? Als u hiervan toen geen aangifte hebt gedaan mag u dit alsnog doen.

Voor het opmaken van een akte van geboorte (levenloos) kunt u een afspraak maken via 0251 256 256. Onze medewerkers informeren u dan meteen over de benodigde documenten.

Registratie in de Basisregistratie Personen (BRP)

Als uw kind levenloos is geboren:

  • Hebt u al eerder aangifte gedaan maar is uw kind nog niet in de BRP geregistreerd? Dan kan dit alsnog, wanneer u maar wilt. Het maakt hierbij niet uit hoe lang geleden uw kind levenloos is geboren. U kunt hiervoor bellen met team Publieke Dienstverlening via 0251 256 256.
  • Moet u nog aangifte doen? Registratie in de BRP kan direct als u aangifte doet, maar dat hoeft niet.

Als uw kind kort heeft geleefd

Wanneer uw kindje kort na de geboorte is overleden dan kunt u hiervan aangifte doen. De uitvaartondernemer kan dit ook voor u doen. Er wordt dan een akte van geboorte en een akte van overlijden opgemaakt. De gegevens van uw kindje worden opgenomen in de Basisregistratie personen als u dat wilt.

Heeft deze informatie u geholpen?