Wij willen de hoeveelheid restafval terugbrengen tot maximaal 130 kilo per inwoner per jaar. Nu is dit ruim 240 kilo restafval. Om de vermindering te bereiken moeten we met z’n allen veel beter afval gaan scheiden. Wij stellen een nieuw grondstoffenplan op waarin we in fases toewerken naar meer en betere afvalscheiding. Maar starten met meer en beter scheiden kunt u nu ook al doen. Op deze pagina leest u hoe.

Waarom is afval scheiden belangrijk?

Door afval te scheiden hoeven er geen grondstoffen voor nieuwe producten gebruikt te worden, maar kan gerecycled materiaal gebruikt worden. Zo wordt er van uw lege pak vla een dakpan gemaakt, van uw etensresten groen gas en compost en van uw lege toiletrol de krant van morgen. Omdat er minder restafval verbrand hoeft te worden, gaan er minder grondstoffen verloren.

Afval scheiden is goed voor het milieu.

Daar komt bij dat het verbranden van restafval steeds duurder wordt. Die kosten komen via de afvalstoffenheffing voor rekening van de inwoners. Hoe minder restafval verbrand hoeft te worden, hoe minder snel de kosten voor de inwoners stijgen.

Hulp bij afval scheiden

Ieder begin is lastig. Mag een zak chips nou wel of niet bij het plastic? Het antwoord is nee. Etensresten gaan die in de GFT-container? Ja! Nu u dit weet, komt het goed. Toch? Op de website van HVC(externe link) vindt u allerlei handige informatie. Bijvoorbeeld een handige afvalwijzer waar u uw afvalproduct kunt zoeken. Ook kunt u in de HVC-app (externe link)alle informatie vinden over afval scheiden. 

Maatwerk oplossingen

Voor sommige inwoners is het scheiden van afval lastiger. Wij houden hier rekening mee. Daarom bieden we de volgende maatwerkoplossingen die u kunt aanvragen bij HVC(externe link) of bij ons. 

Medische indicatie

De restafvalbak aan huis leegt HVC 1x per vier weken. Heeft u een medische of andere indicatie? Dan begrijpen wij dat dit te weinig is voor u. U kunt toegang tot de ondergrondse restafval container of een extra restafvalbak aan huis aanvragen.

Gezinnen met kinderen tot vier jaar  

Heeft u kinderen tot vier jaar? Dan is de kans groot dat u te kort heeft aan een restafvalbak die HVC 1x per vier weken leegt. U kunt toegang krijgen tot een ondergrondse restafval container. Of u kunt een extra restafvalbak aanvragen bij uw huis.

Minder dan 12m2 tuinoppervlakte (voor- en achtertuin)

Dan hoeft u geen gebruik te maken van een restafvalbak. U krijgt toegang tot de ondergrondse restafval container. Wel blijft u gebruik maken van de rolcontainer voor plastic, blik en drinkpakken en gft. Is er geen ondergrondse restafvalcontainer in de buurt? Dan blijft alles voorlopig bij het oude. U houdt de restafvalbak en de GFT-container. Plastic, blik en pak brengt u weg naar centrale voorzieningen. HVC leegt de restafvalbak ook bij u één keer in de vier weken.

Extra rolcontainer voor gft of plastic blik en drinkpakken

Heeft u te kort aan één container voor GFT of plastic? Dan kunt u een extra container aanvragen.

Vijf of meer gezinsleden

Bestaat uw gezin uit vijf of meer mensen? U kunt een extra bak voor restafval, GFT en plastic aanvragen.

Ondergrondse containers

Door heel Beverwijk en Wijk aan Zee staan containers waar waarin je glas, plastic, oud papier en textiel kwijt kunt. Op de website van HVC(externe link) kunt u vinden waar de dichtstbijzijnde containers bij u in de buurt staan.

Heeft deze informatie u geholpen?