Alevitisme in Beverwijk: “Als je goed hebt gedaan, kun je goed slapen”

“Eerst aan andere mensen denken, daarna pas aan jezelf.” Zo omschrijft Ali Ulucan hoe hij in het leven staat. Als iemand hulp nodig heeft, kan die altijd bij hem terecht. Dat past bij hem als aleviet, want deze levensbeschouwing draait om naastenliefde en medemenselijkheid.

In het gebouw van de Alevitische Vereniging Beverwijk klinkt muziek. Iemand bespeelt de saz, een snaarinstrument met een melancholieke klank. Ook is het gerinkel van kopjes te horen; een groepje mensen drinkt samen koffie en thee. Zo ziet een gemiddelde middag in het gebouw langs de Plesmanweg eruit: een vriendelijke gezelligheid waar iedereen welkom is.

Liefde voor alles wat leeft

Ali is hier een bekend gezicht, want hij is een van de twee voorzitters van de Alevitische Vereniging. De andere voorzitter is Dilan Ulucan. “In het alevitisme zijn man en vrouw gelijk, daarom zijn wij met zijn tweeën”, legt hij uit.

Hij vertelt graag meer over deze humanistische levensbeschouwing, want hij merkt dat er nog veel onbekendheid is. En dat terwijl ongeveer een kwart van de Turkse en Koerdische Nederlanders aleviet is. In Beverwijk zijn 300 tot 400 mensen aangesloten bij de Alevitische Vereniging. “Sommige mensen noemen het alevitisme een filosofie, andere een geloof. Wij hebben liefde voor de natuur, voor alles wat leeft. Wij geloven dat God in iedereen zit. Als je God zoekt, moet je in jezelf zoeken. Daarom is het voor ons belangrijk om een goed mens te zijn.”

Alevitisme

Jongeren geven bijles

Het is vanuit die gedachte dat de Alevitische Vereniging zich inzet voor de inwoners van Beverwijk. De vereniging organiseert bijvoorbeeld dagelijks een koffiemiddag, waar iedereen kan aanschuiven. Ook zijn er in het gebouw huiswerklessen. Die worden gegeven door jongeren uit de alevitische gemeenschap, en Ali is terecht trots op ze: “Zij komen vrijwillig lesgeven aan kinderen die extra hulp nodig hebben met Nederlands, Engels en rekenen. Een hele groep is daardoor een niveau omhoog gegaan, van vmbo-kader naar havo.”

Culturele activiteiten

Bijzonder is ook het culturele programma van de Alevitische Vereniging. Hier is Engin Kizgin verantwoordelijk voor. “Er zijn saz-lessen en lessen in Turks volksdansen”, vertelt hij. “We werken daarnaast sinds een jaar samen met het Kennemer Theater, waar een van onze beste saz-spelers lesgeeft en een concert heeft gehouden.”

De vereniging zoekt graag verbinding met anderen, en is daarom ook in gesprek over samenwerking met een Syrische culturele groep. Daarnaast dromen Engin en Ali van een theatergroep voor jongeren.

Alevitische Vereniging Beverwijk - culturele activiteiten

Verbinding in de wijk

De vereniging zoekt niet alleen op cultureel vlak verbinding. De leden willen ook graag bijdragen aan een zorgzaam Beverwijk, waar mensen elkaar weten te vinden als ze hulp nodig hebben. Daarom zijn ze aangesloten bij de samenwerkende partners in de buurt. “We werken bijvoorbeeld veel samen met de Immanuelkerk en het Leger des Heils”, vertelt Ali. “Om een voorbeeld te geven: iemand van ons had een sponsoring gedaan die bijna duizend broden had opgeleverd. Die geven we dan aan het Leger des Heils, omdat mensen uit de buurt weten dat ze daar terecht kunnen voor voedsel.”

Samenwerking is er ook met de woningcorporaties, Stichting Welzijn en de gemeente.

Zorg voor mantelzorgers

Onlangs heeft de vereniging financiering van de gemeente gekregen om een project voor mantelzorgers op te zetten: ‘zorg voor elkaar met eigen kracht’. Maatschappelijk werkster Hulya Yildirim is namens de vereniging projectleider. “Er zijn veel mensen die langdurig voor iemand zorgen, zonder dat ze zelf weten dat ze mantelzorger zijn”, vertelt zij. “Dat geldt voor Nederlandse mensen, maar nog meer voor mensen met een migratieachtergrond.”

Het project is daarom speciaal gericht op de Turkse, Syrische, Koerdische en Afghaanse gemeenschappen. “Zij vinden het vanzelfsprekend om een ander te helpen, maar vragen doorgaans weinig zélf om hulp”, legt Hulya uit. “Tot ze overbelast raken…”

Het project wil mantelzorgers bewust maken van hun positie en ze de weg wijzen naar ondersteuning, als dat nodig is.

Goed doen

Als het aan Ali ligt, ontstaan er nog veel meer van dit soort projecten vanuit de vereniging. Hij ziet kansen om kinderen en jongeren te helpen in hun ontwikkeling, zodat ze niet op het verkeerde pad belanden. Als sleutelfiguur in de wijk kan hij verandering in gang zetten: “Heel veel mensen in Beverwijk en Heemskerk kennen mij. Ze bellen me als ze ergens mee zitten. Ik help ouderen wel eens met boodschappen doen, jongeren vragen of ik ze kan helpen een stageplek te vinden. Dat doe ik allemaal omdat het niet gaat om ik of jij of hij: het gaat om wij. Het is wel druk, maar als je gaat slapen, dan voel je dat je leeft. Ik heb goed gedaan, dus ik kan goed slapen.”

Alevitische vereniging Beverwijk