1949, Westerhoutplein
Materiaal: zandsteen

Bevrijdingsmonument - Gerrit Bolhuis

Rank van vorm en licht van kleur, zo staat het beeld van Gerrit Bolhuis erbij. Zonder zorgen en vrij, na de benauwenis van de voorbije oorlogsjaren. De handen waren geboeid, maar de koorden zijn nu doorgesneden. 

Vier jaar na de Tweede Wereldoorlog werd het beeld hier geplaatst. Toen was het beeld nog fris wit. Als de hoop op een betere tijd. De putjes in het materiaal zijn niet oorspronkelijk: het zandsteen is door de jaren heen aangetast. Zure regen vormt een ware plaag voor beelden in de open lucht.

Het beeld was een gift van de Beverwijkers aan het gemeentebestuur. Het beeld is ter nagedachtenis van gesneuvelde soldaten, omgekomen burgers, vermoorde verzetslieden en de slachtoffers van concentratiekampen. Op 4 mei 1949 werd het beeld onthuld. En nog steeds is dit een van de plekken waar Beverwijk elk jaar zijn doden uit de Tweede Wereldoorlog herdenkt.

Gerrit Bolhuis werkte aan het begin van zijn loopbaan in de traditie van Jan Toorop (1870-1900). Deze schilder en beeldhouwer was een van de voormannen van de Jugendstil, een favoriete kunststijl rond 1900. Dit vroege beeld van Gerrit Bolhuis heeft dan ook iets ‘Jugendstilachtigs’. Dat Bolhuis zich hierdoor liet inspireren, kun je aflezen aan de opwaartse gestileerde vormen van het beeld.Â