Heeft u geen werk en te weinig geld om van te leven? Dan kunt u een bijstandsuitkering of IOAW-uitkering krijgen. Aan beide uitkeringen zitten een aantal voorwaarden. Als u aan alle voorwaarden voldoet dan kunt u de uitkering aanvragen via Werk.nl. U logt in met DigiD.

Wat is een IOAW-uitkering?

Als u op of na uw 50e jaar werkloos bent dan kunt u een IOAW-uitkering krijgen. Dit is een uitkering voor oudere en arbeidsongeschikte werkloze werknemers. De IOAW vraagt u ook aan via Werk.nl. Bent u getrouwd of woont u samen? Dan moet u de aanvraag samen met uw partner doen.

Voorwaarden uitkering

 • U bent 18 jaar of ouder
 • U woont in Nederland
 • U heeft niet genoeg inkomen of geld om van te leven
 • U kunt geen andere uitkeringen of regeling krijgen
 • U zit niet in de gevangenis of een huis van bewaring
 • U bent actief opzoek naar betaald werk. Kijk voor meer informatie op de pagina Werk zoeken en Re-integratie

Verandering in uw leven? Meld het!

Bijvoorbeeld een verhuizing, gezinsuitbreiding of een nieuwe baan. Dit is verplicht en u bent hier zelf verantwoordelijk voor. U kunt de verandering doorgeven via de knop hieronder.

Twijfelt u of iets moet doorgeven? Dan kunt u dat altijd navragen bij uw contactpersoon.

Verandering doorgeven

Aanvullende informatie

Hier vindt u extra informatie over de bijstandsuitkering.

Reis naar het buitenland

Wilt u naar het buitenland? En heeft u een bijstandsuitkering of een IOAW-uitkering? Dan mag u ieder jaar in totaal 28 dagen naar het buitenland. Weekend dagen tellen ook mee. Bijvoorbeeld voor een vakantie of familiebezoek. U moet dit wel bij ons melden. Dit kan via de pagina Bijstandsuitkering en buitenland.

Bijzondere bijstandsuitkering

Als u een bijstandsuitkering heeft dan kunt u extra geld krijgen voor bijzondere uitgaven. Dit heet de ‘bijzondere bijstandsuitkering’. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe wasmachine. U kunt hier meer over lezen op de pagina Laag inkomen.

Kostendelersnorm

Heeft u een bijstandsuitkering en deelt u een woning met meerder volwassenen? Dan wordt uw bijstandsuitkering daarop aangepast. U kunt namelijk met meerdere personen de woonkosten delen. In de tabel hieronder staat hoeveel bijstand u krijgt. Woont u met meerdere volwassenen? Dan wordt uw bijstand steeds lager. Ontvangt iedereen een bijstandsuitkering? Dan kan de bijstand stijgen.

HuishoudenBijstandsnorm per persoonTotale bijstandsnorm als alle personen bijstand ontvangen
Eénpersoonshuishouden70%70%
Tweepersoonshuishouden50%100%
Driepersoonshuishouden43,3%130%
Vierpersoonshuishouden40%160%
Vijfpersoonshuishouden38%190%

Voorschot Broodnood

Heeft u onverwachts geen inkomsten en kunt u geen boodschappen doen? Dan mag u een voorschot Broodnood aanvragen. Dit is een lening bij de gemeente.

Bedrag voorschot Broodnood:

 • Gehuwden (met/zonder kinderen) €250
 • Alleenstaande ouders €200
 • Alleenstaanden €100

Meer informatie over het voorschot Broodnood kunt u vinden op de pagina Voorschot Broodnood.

Handige links naar externe websites

 • Storing op de website van werk.nl(externe link)? Bel de helpdesk van het UWV 0800-8001. Houdt uw Burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
 • Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting geeft advies over woonlasten, budgetbegeleiding, schuldpreventie en budgettips. Kijk voor informatie op www.nibud.nl(externe link)
 • Op de website rechtopgeld.nl(externe link) kunt u uitzoeken of u mogelijk recht heeft op uitkeringen of regelingen. Dit kan anoniem.
 • Op de website berekenuwrecht.nl(externe link) kunt u een test doen. Hierdoor kunt u zien of u recht heeft op extra geld. Ook ziet u hoeveel korting u kunt krijgen.
 • Op de website toeslagen.nl(externe link) geeft informatie over de verschillende toeslagen. Ook kunt u berekeningen maken.
 • Op de website wijzeringeldzaken.nl(externe link) geeft advies over geldzaken en tips. Ook krijgt u hulp bij uw belastingaangifte.

Heeft deze informatie u geholpen?