Op het terrein van hoveniersbedrijf en kwekerij Garden Design staan meer dan honderd appel- en perenbomen. Gered van een biologische boer, die op het punt stond ze om te zagen. Het is tekenend voor de manier waarop Richard van Zon zijn bedrijf runt. “Ik ben een plantenman, daar word ik blij van.”

Via via hoorde Richard over die boer die geen andere oplossing meer zag dan zijn bomen om te zagen. Met pijn in zijn hart, maar hij had niemand aan wie hij ze over kon doen. Dus gingen Richard en zijn vrouw om de tafel zitten om te berekenen wat ze ervoor over hadden. Het was eigenlijk niet het juiste moment: ze waren nog volop bezig met de bouw van hun nieuwe huis en bedrijfspand. Maar dit konden ze toch niet laten gebeuren. Het was spannend om de bomen te verhuizen van de vette kleigrond naar de zandgrond van Beverwijk, maar het is gelukt. “We hebben ze bij de aanplant flink vertroeteld en ze zijn goed aangeslagen. Ze hebben nooit gif gezien, en dat houden we zo.”

Richard van Zon tussen de planten in zijn bedrijf

Weg met de spuitlicentie

“Tot nu toe honderd procent zonder gif”, zegt Richard trots over zijn kwekerij. Ook bij de zaden en planten die hij aankoopt, kiest hij zoveel mogelijk voor biologisch. “Vroeger wisten we niet beter: bestrating spoten we vol met gif om onkruid te doden. Daarna kwamen de druppelaars, waarmee je preciezer kon werken, dat was al beter. En tegenwoordig wordt onkruid bestreden door het weg te branden of er kokend water over te gieten. Ik wilde het helemaal niet meer, mijn spuitlicentie heb ik een jaar of acht geleden al laten verlopen. Niet alleen omdat het zo schadelijk is voor de natuur, ook omdat inmiddels wel bewezen is dat het kankerverwekkend is.”
Er moet hem wel iets van het hart: “Ik vind dat glyfosaat verbannen moet worden uit de doe-het-zelfzaak. Hoveniers met een spuitlicentie weten tenminste wat ze doen. Particulieren weten níet wat ze doen, het is toch gek dat die het nog vrij kunnen kopen?”

Groen in de tuin

De kwekerij is een recente aanvulling op het hoveniersbedrijf van Richard. “Ik merkte de laatste tien jaar dat de vraag verschoof naar terrassen en overkappingen. Daar had ik steeds minder plezier in, ik wil met planten werken, ik ben geen veredelde stratenmaker.”
Als hij met klanten over hun wensen praat, merkt hij vaak dat ze ook niet écht hun buitenruimte willen dichttegelen, maar dat ze gewoon niet weten dat je met groen ook een strakke, moderne tuin kunt creëren. “Ik stel dan bijvoorbeeld leibomen voor, of een mooie border. Dan heb je tenminste een mooi uitzicht vanuit je raam, dat interessant blijft omdat het elk seizoen anders is.”
De voordelen van een groene tuin somt hij moeiteloos op: het is niet alleen mooier, het zorgt er ook voor dat regenwater beter wordt opgenomen én dat het niet schroeiend warm is in de zomer.

Richard van Zon tussen de planten

Waterproblemen voorkomen

Met de hevige buien van tegenwoordig is afwatering belangrijker dan ooit. Zeker in de wijken van Beverwijk en Heemskerk die zijn afgekoppeld van het riool. Daar heeft Richard een oplossing voor: “Wij plaatsen bezinkingskratten onder een terras of oprit. Dan heb je eigenlijk een grote bak onder je bestrating, waar de regen in wordt opgevangen. Vervolgens bezinkt het heel geleidelijk verder de grond in. Je voorkomt zo wateroverlast en houdt het grondwater op peil.”
Zelf heeft hij meerdere bezinkingskratten op zijn terrein geplaatst.

Meer afvalstromen, minder rijden

Op zijn nieuwe bedrijfsterrein aan de Creutzberglaan heeft Richard veel meer ruimte dan vroeger. Dat geeft mogelijkheden om duurzaam te werken. Hij heeft bijvoorbeeld een ‘bunker’ aangelegd om verschillende afvalstromen goed te scheiden. Zo is er een bult voor snoeiafval. “Eerder gingen we steeds met een aanhanger heen en weer naar Castricum om het snoeiafval in te leveren. Nu gaan we pas rijden als we een vrachtwagen van 40 kuub vol hebben. En dan nemen we meteen een volle vrachtwagen compost mee terug. Zo heb je een stuk minder vervoersbewegingen.”
Met alles wat het team doet, houden ze daar rekening mee. “We rijden niet graag met een halfvol busje, dan kijken we meteen of we in de buurt nog iets kunnen inkopen.”

Elektrisch vervoer

In het wagenpark staan elektrische heftrucks, een elektrisch busje en een elektrische personenauto. Die worden zoveel mogelijk overdag op eigen terrein opgeladen, om maximaal te profiteren van energie uit de zestig zonnepanelen. Alleen een elektrische vrachtwagen komt er voorlopig niet: de aanschafkosten zijn te hoog.

Goed gebracht

Ondertussen blijft Richard samen met zijn zoon plannen maken voor het bedrijf. Er liggen tekeningen klaar voor een showtuin, zodat hij klanten kan laten zien hoe verharding samen kan gaan met groen. Ook wil hij duurzamere materialen en halfverharding tonen, om duidelijk te maken dat er veel méér mogelijk is dan betegeling alleen. Hij heeft er alle vertrouwen in. “Mensen willen écht wel een boom planten. Je moet het alleen op de goede manier brengen.”

Richard van Zon

Richard van Zon bouwde op zijn terrein zijn eigen energieneutrale woning én een al even duurzaam bedrijfspand. Dat verhaal lees je hier