Ontdek het moois dat de natuur te bieden heeft in Beverwijk en Wijk aan Zee! Ecoloog Klaas-Jan Koedijk van Natuurlijke Zaken weet er alles van. Speciaal voor de inwoners van Beverwijk en Wijk aan Zee schreef hij een blog over de plaatselijke flora en fauna en wat je kunt doen om daar zo goed mogelijk voor te zorgen. 

Biodiversiteit in (de gemeente) Beverwijk

Gelegen tussen duinen en polders, hebben Beverwijk en Wijk aan Zee een afwisselende natuur. De verscheidenheid aan soorten (biodiversiteit) is groot. Soorten hebben elkaar vaak nodig om te kunnen bestaan. Zo heeft de in Beverwijk voorkomende gedoornde slakkenhuisbij,  lege slakkenhuisjes nodig omdat hij daar zijn eitjes in legt. Voor zijn voeding is hij afhankelijk van de nectar en stuifmeel van onder andere het echt bitterkruid. Zonder de lege slakkenhuisjes of het echt bitterkruid wordt zijn bestaan lastig.

Het echt bitterkruid groeit op een zandige, kalkrijke bodem en heeft wat weg van de paardenbloem. Diverse insecten, zoals de kleine vuurvlinder, bezoeken de gele bloemen op zoek naar nectar en zorgen voor de bestuiving. De boomleeuwerik (vogelsoort) speurt vanuit een hogere tak naar insecten om deze aan zijn jongen te voeren. Zo zijn soorten afhankelijk van elkaar en van hun omgeving. Deze (bio) diversiteit willen we graag behouden en waar mogelijk verbeteren.


Wat kun je zelf doen om de biodiversiteit te verbeteren?

Er is berekend dat als je de oppervlakte van alle tuinen bij elkaar op telt je het grootste natuurgebied van Nederland hebt. Wel 10 keer groter dan de Veluwe. Onze tuinen zijn van groot belang voor veel soorten. We vergroten hun leefgebied en zorgen ervoor dat de soorten zich veilig van de ene kant van Beverwijk naar de andere kant kunnen verplaatsen.

Heb je een tuin? De volgende punten zorgen ervoor dat soorten ook in uw tuin hun “plek” vinden:
•    Zo min mogelijk verhardingen. Er zijn relatief weinig soorten die kunnen leven op, tussen of onder stenen. Dus; steen eruit, groen erin!
•    Een haag in plaats van een schutting. Hagen zijn een goede plek voor bijvoorbeeld vogels, insecten en egels. Zij vinden hier beschutting, bescherming en een voortplantingsplek;
•    Plant zoveel mogelijk soorten die van nature in de omgeving voorkomen. Het liefst soorten welke voedsel (nectar, bessen e.d.) produceren. Kijk op www.steenbreek.nl/tuintips voor meer informatie. 
•    Probeer eens wat spontaan te laten groeien, wie weet bloeit er dan op een dag het echt bitterkruid; 
•    Ruim de tuin aan het begin van de winter niet op. Bladeren op de grond en uitgebloeide bloemstengels zijn schuilplaatsen voor veel soorten;
•    Laat dood hout staan; het “dode” hout wordt door zwammen en vele insectensoorten opgeruimd en is een bron voor voeding en verblijfplaats; 
•    plaats vogelkastjes, insectenhotels of een egelhuis, door het ontbreken van natuurlijke holtes is er een tekort aan woonruimte. 


Hulp nodig?

•    Er zijn verschillende instanties die ondersteunen bij het vergroten van de biodiversiteit rondom het huis. Zoals de stichting Steenbreekvogelbescherming of het IVN.
•    Er zijn verschillende acties om mensen te mobiliseren om hun tuin te veranderen, zoals NK Tegelwippen(externe link), Week van de groene tuin(externe link), JouwDuintuin(externe link) en MeerBomenNu(externe link).
•    Er zijn veel app’s welke soorten op naam kunnen brengen zoals ObsIdentify.
•    Als een soort op naam is gebracht dan kan die worden vastgelegd via waarneming.nl.
•    Huisjeboompjebeter.nl en steenbreek helpen je op weg om je tuin te vergroenen. 

Meer weten van Klaas-Jan? Lees dan hier het artikel over de bermsafari: op zoek naar de small five in Beverwijk. Klaas-Jan geeft in het voorjaar van 2024 weer nieuwe bermsafari's. Houdt onze social media en website in de gaten voor meer informatie! 
Ecoloog Klaas-Jan van Natuurlijke Zaken