De energietoeslag is geld voor inwoners van Beverwijk met een laag inkomen en energiekosten. De energietoeslag in 2023 is € 1.300. In de maand december hebben aan huishoudens van wie wij weten dat zij recht hebben de toeslag toegekend. Niet ieder huishouden dat recht heeft konden wij automatisch de toeslag geven. Daarom kan er per 1 januari een aanvraag gedaan worden. U leest hier wat de voorwaarden zijn en hoe u de aanvraag kunt indienen.

Wie kreeg de energietoeslag 2023 automatisch?

Wij hebben zo veel mogelijk huishoudens de energietoeslag 2023 zonder aanvraag uitbetaald tussen 1 december 2023 en 1 januari 2024. Huishoudens waarvan wij wisten dat die aan de voorwaarden voldeden én waarvan wij de benodigde gegevens hadden, hebben de toeslag ontvangen.
Op de volgende datums hebben wij betaald: 07 december 2023, 14 december 2023 en 28 december 2023. 

Wat zijn de voorwaarden voor energietoeslag 2023?

  • U woont op de datum van uw aanvraag in gemeente Beverwijk;
  • U bent 21 jaar of ouder;
  • U heeft een laag inkomen op de datum van uw aanvraag. U ontvangt een uitkering, pensioen of verdient maximaal 120% van het sociaal minimum;
  • Het inkomen van uw huishouden mag niet hoger zijn dan de bedragen die in de tabel staan: 

Per 1 januari gelden onderstaande netto bedragen maand, exclusief vakantiegeld.

 

21 jaar tot AOW-leeftijd 

Vanaf AOW-leeftijd

Alleenstaand / alleenstaande ouder

€ 1.463,57

€ 1.625,36

Samenwonend / gehuwd

€ 2.090,81

€ 2.202,84

  • U woont niet in een instelling;
  • U bent niet dakloos of thuisloos;
  • Heeft u in 2022 energietoeslag aangevraagd en gekregen? Dan hoeft u dit niet opnieuw aan te vragen. Heeft u in 2022 energietoeslag uit een andere gemeente gekregen? Dan moet u dit wel opnieuw aanvragen.

Hebben kostendelers recht op energietoeslag?

Wij kunnen 1 keer per huishouden de energietoeslag uitbetalen. Wanneer u de kosten deelt in uw huishouden, dan raden wij aan dat degene die de energierekening betaalt ook degene is die de toeslag aanvraagt.

Heb ik als student recht op energietoeslag?

Studenten hebben geen recht op energietoeslag. Sommige studenten hebben misschien wel recht op bijzondere bijstand voor gestegen energiekosten. Bekijk op Informatie uitkeringen of je hiervoor in aanmerking komt.

Kan ik hulp krijgen bij (dreigende) schulden? 

Duurt het wachten op de nieuwe ingangsdatum voor de energietoeslag 2023 te lang en lukt het u op dit moment niet om de rekeningen te betalen? Dan kunt u financiële hulp krijgen, ook als u (nog) geen schulden heeft. Schuldhulp via de gemeente is gratis. Kijk voor meer informatie op beverwijk.nl/laag-inkomen. Ook kunt u informatie vragen bij ons op het Stadhuis. Maak hiervoor een afspraak.

Is er hulp als ik niet in aanmerking kom voor de energietoeslag?

Het Tijdelijk Noodfonds Energie gaat in 2024 voor de tweede keer open om huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening te helpen. Kijk voor meer informatie op Tijdelijk Noodfonds Energie

Hoe kan je de energietoeslag 2023 aanvragen?

Hoe kan je de energietoeslag 2023 aanvragen?

Heeft u of iemand in uw huishouden de energietoeslag niet automatisch ontvangen, dan kunt u deze zelf aanvragen. U kunt vanaf 1 januari 2024 tot 1 juli 2024 op deze pagina een digitale aanvraag indienen.

Let op! Zorg dat degene die de energierekening betaalt ook degene is die de toeslag aanvraagt. De toeslag wordt eenmaal per huishouden verstrekt.

Voor de aanvraag heeft u DigiD nodig. Zo weten wij, de gemeente, zeker dat wij met de juiste persoon te maken hebben. Heeft u geen DigiD? Vraag deze dan aan via de website van DigiD.

Hoe doe ik de aanvraag voor de energietoeslag?

De gemeente Beverwijk werkt samen met Zorg en Zekerheid om de aanvraag zo eenvoudig mogelijk te maken. Vanaf 1 januari kunt komt u via deze link op de aanvraag pagina.

U ontvangt binnen 10 minuten een mail ter bevestiging. Controleer ook uw “spam” of “overige” inbox.

Waarom moet ik mijn gegevens aanleveren doormiddel van de Ockto-app?

Met de Ockto-app deelt u de voor ons noodzakelijke gegevens efficiënt, veilig én betrouwbaar. Dit versoepelt voor u de aanvraag en wij kunnen sneller uw aanvraag beoordelen.

Hulp nodig?

Vind u het lastig om digitaal een aanvraag te doen? Dan kunt u ook voor deze aanvraag hulp vragen bij het Sociaal Team. Kijk voor contact en openingstijden op de website van het Sociaal Team.

Wanneer krijg ik bericht over mijn aanvraag?

We behandelen aanvraag zo snel mogelijk en laten zo snel mogelijk weten of u de energietoeslag 2023 ontvangt. U ontvangt onze reactie in ieder geval binnen 8 weken.

Hoe doen bewindvoerders de aanvraag?

Indien u als bewindvoerder een aanvraag doet namens uw client, kunt u na het invoeren van de het BSN en overige gegevens gebruik maken van de upload-functie om de digitale aanvraag af te ronden. U ontvangt per mail een overzicht van de stukken die u dient te uploaden.