IKC Beverwijk krijgt plek aan de Hoflanderweg (Wronkibos)
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat het nieuwe Integraal Kindcentrum (IKC) Beverwijk wordt gebouwd aan de Hoflanderweg, ter hoogte van het Wronkibos. De gemeenteraad had eind januari gevraagd om dit goed te onderzoeken. Op basis van het onderzoek is het college tot het besluit gekomen om deze locatie aan te wijzen voor de nieuwbouw.
Eerder heeft het college de locatie aan de Luxemburglaan aan de gemeenteraad voorgelegd als mogelijke plek voor het nieuwe IKC. De huidige locatie van het IKC is in die fase als niet geschikt beoordeeld. De zoektocht naar een passend alternatief was dan ook niet eenvoudig. Het aantal locaties dat voldoet aan de eisen voor een school voor speciaal onderwijs is zeer beperkt.
Sterke locatie voor speciaal onderwijs
De locatie naast sporthal De Walvis en dichtbij sportvelden biedt veel voordelen. Voor de kinderen op het IKC, die speciaal onderwijs volgen, is een veilige en korte afstand tot sportvoorzieningen belangrijk. Zo houden zij meer tijd over voor lessen en is er minder begeleiding nodig onderweg. Ook kan de samenwerking met sportverenigingen zorgen voor extra mogelijkheden. Daarnaast is de plek goed bereikbaar en is er voldoende parkeergelegenheid.

Duidelijkheid voor nu en later
De huidige school is oud en te klein. Dat is al lange tijd een probleem. Wethouder Nevin Özütok, verantwoordelijk voor onder meer Onderwijs en Vastgoed, zegt hierover: “We hebben zorgvuldig gezocht naar een goede plek voor het nieuwe IKC. Dat vroeg geduld van de leerlingen, ouders en leerkrachten. Ik begrijp hoe lastig dat was. Met dit besluit is er nu eindelijk duidelijkheid – voor nu én voor de toekomst. Na de zomervakantie starten de voorbereidingen. We verwachten dat de school in 2028 de deuren opent. De wensen van de leerlingenraad – een gebouw dat in de zomer koel is, in de winter warm en vooral niet tocht – worden werkelijkheid.”
Ruimtelijke afweging met oog voor het belang van het kind
De locatie ligt in de hoofdgroenstructuur van Beverwijk. Dat maakt het een gevoelige plek vanuit ruimtelijk en stedenbouwkundig oogpunt. Toch vindt het college dat de maatschappelijke én educatieve waarde van het IKC zwaarder wegen. Het toeval wil dat er vroeger op precies deze plek ook al een school voor speciaal onderwijs stond. Bij de ontwikkeling wordt zorgvuldig rekening gehouden met het groen, verkeer, de veiligheid en een goede inpassing in de omgeving.
Duurzaam en met oog voor historie
Bij de nieuwbouw wordt extra aandacht besteed aan duurzaamheid en het behoud van het groene karakter van de omgeving. Er zijn middelen beschikbaar gesteld om het gebouw zo groen mogelijk te bouwen. Ook is er oog voor de geschiedenis van de plek: de Wronki-gedenksteen krijgt een nieuwe, passende plek. De Stichting Stedenband Beverwijk – Wronki wordt hierbij betrokken.
Samen met de omgeving
Nu de locatie is bepaald, wordt er een participatieplan opgesteld door het schoolbestuur en de gemeente samen. Het schoolbestuur is verantwoordelijk voor de bouw van het nieuwe IKC. In het plan staat hoe en wanneer bewoners, ouders en andere betrokkenen worden meegenomen in de verdere uitwerking. Participatie speelt hierbij een belangrijke rol. Zo zorgen we samen voor een goed en passend schoolgebouw.