Isolatieactie voor eigenaar bewoners

De komende jaren gaat Gemeente Beverwijk bewoners helpen om te isoleren. Goede isolatie verlaagt de gasrekening, geeft meer woonplezier en is goed voor het milieu. 

Wat

Van 2024 tot en met 2026 loopt er een grote isolatieactie in de gemeente. We helpen huiseigenaren met een slecht energielabel om te isoleren. Er is geld om ruim 450 huishoudens te helpen bij het nemen van één fysieke isolatiemaatregel. Hiervoor hebben we een vergoeding tot €1700 per huishouden.

Let op: De subsidie wordt afgehandeld op volgorde van aanvraag. Wie het eerste meedoet, wordt als eerste geholpen.

Voor wie

Deze subsidie is voor bewoners van Beverwijk die eigenaar zijn van de woning waar ze in wonen. De woning voldoet aan twee voorwaarden:
-    de WOZ-waarde is onder de €429.300,- (peildatum 2022).
-    de energetische staat is slecht. Dit betekent een energielabel D of slechter.

Energielabels

Het is niet verplicht voor huiseigenaren om een energielabel te hebben of bij te werken. Het is mogelijk dat de gegevens die bekend zijn bij de gemeente verouderd zijn. Als het label niet bekend is, wordt er gekeken naar het aantal nog te isoleren bouwdelen. Dit moeten er minstens twee zijn.

Bouwjaar

Behalve een energielabel, is het bouwjaar van een huis een goede indicatie voor de energetische staat van een huis. Huizen die voor 1975 zijn gebouwd, zijn vaak niet goed geïsoleerd.

Met wie

De gemeente werkt samen met drie partijen: de lokale energie coöperatie EcoBeverwijk,  Klimaatroute en Duurzaam Bouwloket.

-    Adviseurs van EcoBeverwijk of Klimaatroute komen langs aan huis voor energieadviesgesprekken. Ze stellen een rapport op en denken mee. Ze helpen van advies tot aan de installatie.

-    Duurzaam Bouwloket geeft advies en regelt de geldzaken. Ze controleren of bewoners in aanmerking komen voor de subsidie. Ze regelen een collectieve actie met lokale vakmensen zodat bewoners een zo’n gunstig mogelijk aanbod krijgen. Ze controleren of de werkzaamheden zijn uitgevoerd en regelen dat de subsidie van de factuur af gaat.

De adviseurs zijn te herkennen aan hun jas en badge met eigen logo.

Ik heb een brief gekregen, wat kan ik verwachten?

1.    Gesprek: Een adviseur komt bij u thuis langs voor een uitgebreid gesprek.
2.    Advies: U ontvangt een energierapport van uw adviseur. Hierin staat kort en bondig welke isolatiemaatregelen het beste passen bij uw woning. U bespreekt met de adviseur het advies en bijbehorende offertes. Er wordt meegedacht of u andere vergoedingen kunt gebruiken, zoals de ISDE subsidie.
3.    Keuze maken: U kiest zelf welke maatregel uitgevoerd moeten worden en wanneer.
4.    Uitvoering: Vakmensen uit de regio komen bij u thuis de gekozen maatregel uitvoeren.
5.    Afronding: Na uitvoering wordt tot €1700 van de factuur gehaald. U betaalt het resterende bedrag.

Herkomst subsidie

Deze subsidie wordt mogelijk gemaakt door de Rijksoverheid, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Provincie Noord-Holland.