Gemeente Beverwijk doet ook dit jaar weer mee aan Maai Mei Niet. Dit betekent dat we op een aantal plekken in Beverwijk het gras niet of beperkt maaien in de maand mei. Dit is in het voordeel van bijen en andere insecten. Doe jij ook mee? 

maai mei niet

Biodiversiteit

Maai Mei Niet is een goede manier om de biodiversiteit op een natuurlijke manier te vergroten. Als je bepaalde grasvelden of stroken niet maait, groeien er kruiden en bloemen die je anders niet zou zien. Denk aan madeliefjes, paardenbloemen,  pinksterbloemen en biggenkruid. De soortenrijkdom op de grasvelden wordt dan hoger en dat is heel goed voor bijen, insecten en andere inheemse diersoorten.  

Deze diersoorten gaan in mei namelijk naar buiten en op zoek naar voedsel in de kruiden en bloemen. Het is heel belangrijk om in deze tijd van het jaar de bijenvolken weer op volle sterkte te krijgen. In juni zijn ze klaar met hun voedselzoektocht, en kan er weer gemaaid worden. Het is daarom belangrijk om het gras en de bloemen in mei met rust te laten.  

Maaien

In Beverwijk maaien we al bewust volgens bepaalde ecologische maairegimes. Dat wil zeggen dat we op veel plekken over zijn gegaan van 17 naar 3 keer per jaar maaien. Zoals langs de Spoorsingel en de Aagtendijk. Hierdoor krijgen kruiden en insecten bewust meer ruimte. Ook worden er op sommige plekken schapen ingezet om het gras te onderhouden. Speciaal voor Maai Mei Niet maaien we in de maand mei nog minder.  

Plekken die we bewust niet maaien zijn:  

  • Grotere grasvelden en -stroken. Denk aan de lange vlakken langs de Warande en het Willem Alexanderplantsoen langs de Laan der Nederlanden.  
  • In de wijken zijn ook vlakken die we bewust met rust laten. Denk aan het Lariksplantsoen en de Beatrixlaan. Veel van deze vlakken worden al niet gemaaid vanwege de bollen die in het voorjaar op komen.
  • De wijk Binnenduin. Daar is langs de Annie Palmenlaan kruidenrijk gras aangelegd.
  • Stroken langs slootkanten. Dit is een prachtige beschutting voor vele vogelsoorten.  

Plekken die we wel blijven maaien zijn:  

  • Hondenlosloopgebieden (uitwerpselen dienen altijd opgeruimd te worden door de hondenbezitter). 
  • Gras op speelplekken en speelweides.
  • Plekken waar de verkeersveiligheid in het geding komt als het gras te lang wordt, bijvoorbeeld bij kruisingen.
  • Langs voetpaden en fietspaden zodat de paden goed begaanbaar blijven. 

Jij kunt ook helpen! In je tuin kun je rekening houden met het (niet) maaien van het gazon en door bloemen te planten die bijen fijn vinden. Wil je meer informatie over hoe je de bijen kunt helpen? Kijk dan op de website van help de bij of de pollinators(externe link). 

Meer informatie over Maai Mij Niet? Klik dan hier(externe link). 

Wil je ons digitale lentemagazine lezen, boordevol tuintips, verhalen van Wijkers en groene inspiratie? Klik dan hier(externe link).Â