1960, Stationsplein
Materiaal: brons

Mens-Stad-Leven - Annemarie Leenders-Kusters

In 1960, het jaar waarin Annemarie Leenders dit beeld maakte, blonk Beverwijk je tegemoet. De stad groeide en vernieuwde zich steeds. Woonwijken, scholen, bedrijven, een stationsgebouw: overal kwam nieuwbouw. Bij zoveel optimisme hoorde een nieuw beeld, zo vond het gemeentebestuur.

Annemarie Leenders kreeg de opdracht om voor het nieuwe Stationsplein een kunstwerk te maken. Dat werd deze beeldengroep. De rechtop zittend figuur die de ‘de cultuur’ verbeeldt, wekt de zittende figuur, ofwel ‘Beverwijk’, uit haar slaap. De duiven die opvliegen staan symbool voor de vrije uitbreiding en ontwikkeling van de stad. De mensen en de dieren zijn vereenvoudigd weergegeven; dat maakt dat er volop beweging zit in de beeldengroep.

Jaren later was het stationsgebied toe aan een opknapbeurt. In 2016 was het klaar. Nieuwe zitbanken, lantarens en de ‘bedriegertjes’, oftewel plotsklaps spuitende fonteinen, brachten weer leven in de brouwerij.

Eerst zag het er naar uit dat in de nieuwe inrichting geen plaats was voor het beeld. Daarom besloot men om Mens-Stad-Leven te verplaatsen naar de Wilgenhoflaan. Dat leek een geschikte locatie, omdat die buurt uit dezelfde tijd stamt als het beeld. Later werden de plannen voor de nieuwe inrichting bijgesteld en mocht de beeldengroep terugkeren naar zijn vaste stek. En zie: Mens-Stad-Leven past wonderwel goed op het vernieuwde Stationsplein!