“Gewoon gezond verstand”, noemt Nico Scheffer de duurzame keuzes die bouwbedrijf Scheffer & Sminia heeft gemaakt. Die nuchtere kijk leidde tot een grootse aanpak: het bedrijf is energieneutraal en heeft slechts een kleinverbruikaansluiting op het elektriciteitsnet nodig.

Houten balken, gevelbrede ramen, zorgvuldige interieurdetails: het nieuwbouwpand van Scheffer en Sminia ziet er niet uit als een doorsnee bouwbedrijf. Het is een opvallende verschijning tussen de Beverwijkse bedrijven. Het meest uitzonderlijke aspect is echter niet direct zichtbaar: dat is een bescheiden kast op het buitenterrein. Hierin zit een flinke batterij-opslag verborgen, waar het overschot aan energie uit de bijna 300 zonnepanelen op het dak in opgeslagen kan worden.
“Zelfs als de zonnepanelen twee dagen helemaal niets opleveren, kunnen wij nog vol in bedrijf blijven, zonder dat we energie van het net nodig hebben”, legt Nico uit. “Maar zo’n situatie komt bijna niet voor; de zonnepanelen leveren altijd wel iets op.”
In de praktijk betekent dit dat het bedrijf slechts zelden op het elektriciteitsnet hoeft terug te vallen. Vandaar dat een kleinverbruikaansluiting genoeg is – en dat lukt maar weinig ondernemingen van deze omvang.

Batterij en laadpaal op terrein van Nico Scheffer

Houtbouw

Dat dit is gelukt, komt allereerst doordat Scheffer & Sminia hun bedrijfspand helemaal nieuw konden bouwen. “Als je vandaag de dag iets nieuws neerzet, is het een minimale vereiste dat je zo goed mogelijk over duurzaamheid nadenkt”, zegt Nico. “Ik zou het heel raar vinden als je nieuwbouw neerzet en níet dit soort keuzes maakt.”
Daarmee doelt hij niet alleen op energiezuinigheid, maar ook op materiaalgebruik. Het pand is opgetrokken uit FSC-gecertificeerd hout. Dat heeft minder impact op het milieu dan bijvoorbeeld beton. “Ik ken weinig panden die helemaal uit hout zijn opgetrokken. Daar zijn we wel trots op.”
De keuze voor houtbouw komt niet alleen voort uit de wens om het milieu zo min mogelijk te belasten. Nico vindt dat het ook gemoedelijkheid uitstraalt, en dat vindt hij belangrijk voor het welzijn van zijn werknemers. “In het ontwerp hebben we nagedacht over hoe we het gebouw optimaal konden inrichten voor de beleving van de werknemers. Duurzaamheid gaat voor mij namelijk ook over goed zorgen voor de mensen die voor ons werken. We wilden een huiselijke sfeer creëren. Dat bereik je door de warme uitstraling van het hout, maar ook door bijvoorbeeld veel natuurlijk licht dat door de ramen binnenvalt. En dan zie je dat werknemers én bezoekers hier blij rondlopen.”

Nico Scheffer in zijn bedrijfspand

Fietsen en elektrische auto’s

Ook de keuze voor de locatie van het bedrijf had met de werknemers te maken. “95 procent van ons personeel komt uit Beverwijk en Heemskerk, daarom wilden we in de buurt blijven.”
Het wordt die medewerkers gemakkelijk gemaakt om op de fiets naar het werk te komen; er staat een nette fietsenstalling in het zicht van de voordeur. Nico vindt het logisch om woon-werkverkeer per fiets te stimuleren, omdat het opnieuw die twee voordelen heeft: beter voor de mensen én beter voor het milieu.

Naast het fietsenrek staat een laadpaal voor elektrische auto’s. Alle personenauto’s van het bedrijf zijn elektrisch. Voor busjes heeft Scheffer & Sminia de overstap naar elektrisch rijden echter nog niet gemaakt. Nico houdt het aanbod wel in de gaten, maar vindt dat er nog te veel beperkingen zijn. “Onze timmerlieden rijden veel met een aanhanger, en dan zijn de afstanden die je af kunt leggen zonder onderweg bij te laden nog wat beperkt. Ook zijn elektrische bussen nog heel kostbaar. Maar de ontwikkelingen gaan wel hard.”

Nico Scheffer voor zijn kantoor

Logische keuzes

Of het nu gaat om elektrisch vervoer, energiezuinigheid of duurzame processen: Nico merkt dat duurzaamheid leeft onder ondernemers. “Het verschuift van ‘moeten’ naar ‘logisch’. Dat merk ik ook bij onze zakelijke opdrachtgevers. Zeker zonnepanelen zijn geen ingewikkelde keuze meer, dat moet iedereen met een geschikt dak gewoon doen, of je nu ondernemer bent of particulier. Neem er twee, neem er twintig, neem er tweehonderd, net wat bij jou past. Dat is gewoon slim investeren. Oók als de salderingsregeling wegvalt.”

Subsidies misgelopen

Nico praat vol overtuiging en positiviteit over de energiezuinige keuzes die het bedrijf heeft gemaakt, maar obstakels waren er wel. Zo is het niet gelukt om subsidies te krijgen op de forse investeringen. “Er is een subsidie voor zonnepanelen, maar de timing van de subsidierondes was voor ons niet goed. De zonnepanelen mogen op het moment van aanvraag namelijk nog niet op het dak liggen, maar wij móesten ze wel alvast plaatsen, om ons bedrijf door te laten draaien. Ook een subsidie als je bijdraagt aan een stabiel elektriciteitsnet liepen we mis: dat doen we wel met onze batterij-opslag, maar het kaartje van ons gebied kleurde net niet rood genoeg om ervoor in aanmerking te komen.”
Nu het allemaal draait, haalt hij zijn schouders erover op: “Je moet je niet laten leiden door subsidies, maar door wat goed is voor jouw onderneming.”

Nico Scheffer in zijn bedrijfsgebouw

Slimme aanschaf

Keuzes die anderen misschien nog spannend vinden, vindt Nico vanzelfsprekend. Hij laat dan ook graag aan andere ondernemers zien hoe zij het hebben aangepakt. Zelf vond hij het ook prettig dat anderen met hem meedachten. “We hebben veel hulp gehad van GreenBiz IJmond, die heeft ons er echt in meegenomen.”
IJmondse ondernemers hebben de wil om samen te werken, bijvoorbeeld om een centrale batterij-opslag te realiseren. “Ik vind dat zoiets er moet komen”, stelt Nico. “Maar het gaat langzamer, want het is complexer om voor elkaar te krijgen. Voor ondernemers die op dit moment met een energievraagstuk zitten, bijvoorbeeld omdat ze geen grotere aansluiting op het net kunnen krijgen, is het te doen om zelfstandig een accu aan te schaffen. Het eerlijke verhaal is dat het een financiële gok is, maar ik denk dat ik mijn accupakket kan terugverdienen. En als dat niet zo is: als ik elke dag op mijn energierekening een nul zie staan, is dat ook wel mooi.”