Pollution Art Fietsroute
De Pollution Art Fietsroute voert langs acht kunstwerken gemaakt van afval in de gemeente Velsen, Heemskerk en Beverwijk. De fietsroute is een gezamenlijk initiatief van deze drie gemeenten om aandacht te vragen voor het wereldwijde afvalprobleem.

IJmondiale fietsroute langs 8 kunstwerken
De Pollution Art Fietsroute(externe link) van circa 30 km voert langs acht kunstwerken in de IJmond: FUGA van Herbert Nouwens, Anker van Rik Hermans, PVZee van Hanna Looye, Scrap Fish van Rik Hermans en vier kunstwerken van Francesca Heijnis: Plastic Paradise, Leo, Pollution Bloesem en Metamorfose.
Zes kunstwerken maakten al onderdeel uit van de route. Op vrijdag 8 juli werden daar twee nieuwe kunstwerken aan toegevoegd: PVZee en Plastic Paradise.
Reuze aquarium van afgedankte coronaspatschermen
PVZee is een reuzeaquarium van afgedankte coronaspatschermen. In het aquarium prijken vissen, zeedieren en koraal gemaakt van petflessen. ´Zo laten we zien dat het plastic uit de zee gehaald moet worden, zodat er weer ruimte ontstaat voor planten, vissen en andere zeedieren,´ vertelt kunstenares Hanna Looye. Zij maakte het kunstwerk samen met groep 7 van Kindcentrum De Sparkel en kinderen die deelnamen aan Cultuur@CruyffCourt in Beverwijk.
Bedreigde vogelsoorten van plastic
De naam van het kleurrijke kunstwerk Plastic Paradise is bedacht door groep 8 van Kindcentrum De Marel. Samen met kunstenares Francesca Heijnis maakten zij vogels van plastic afval. ´De leerlingen kregen eerst les over de impact van de plasticsoep en het uitsterven van de marel, de vogel waarnaar hun school vernoemd is. Daarna hebben ze zich verdiept in wereldwijd bedreigde vogelsoorten en hebben ze plastic en restmateriaal verzameld om deze vogels te realiseren,´ vertelt Francesca Heijnis.
Expositie en permanente plek op schoolplein
Na de zomer wordt het reuzeaquarium PVZee tentoongesteld in het stadhuis van Beverwijk. Vanaf november krijgt het een permanente plek op het schoolplein van De Sparkel. Plastic Paradise krijgt na de zomer een vaste plaats op het schoolplein van De Marel. Zo vormen ze een blijvende herinnering dat plastic (gescheiden) in de afvalbak moet belanden.