Als speelgoed een tweede leven krijgt, brengt het dubbel zoveel plezier aan dubbel zoveel kinderen. Dat is het uitgangspunt van de Speelgoedbank IJmond. Iedereen kan er terecht voor mooie spullen die het waard zijn om (opnieuw) gekoesterd te worden.

“Een groot assortiment met allemaal unieke dingen”, zo omschrijft directeur Maaike Disveld de speelgoedbank. Het lijkt op een gewone cadeauwinkel, maar alles wat er staat, is van iemand anders geweest. Omdat de prijzen lager liggen, wordt het voor meer gezinnen bereikbaar om de vrolijkheid van speelgoed in huis te halen. Bovendien kunnen kinderen uit minimagezinnen hun eigen ‘speelgoedbankpas’ krijgen. Daarmee kunnen ze elke maand gratis speelgoed uitzoeken ter waarde van vijf euro.

Opening in Beverwijk

Sinds januari 2024 is de speelgoedbank op de Koningstraat in Beverwijk geopend. Het is de tweede vestiging van Stichting Speelgoedbank Haarlem. “In de strook tussen Heemskerk en Hoofddorp was onze vestiging in Haarlem de enige speelgoedbank, terwijl er veel behoefte aan is”, vertelt Maaike. “Daarom waren wij al langere tijd op zoek naar een geschikte plek voor een tweede winkel.”
Dat het Beverwijk werd, is te danken aan Karin Schrijver. Zij organiseerde al enkele jaren Sinterklaasacties voor Beverwijkse minimagezinnen en zocht naar een manier om het hele jaar door kinderen blij te maken met speelgoed. Daarom nam ze contact op met de Haarlemse stichting. Maaike en Karin konden zo van twee dromen één werkelijkheid maken.

Bereikbaar en ruim

Het was nog een flinke zoektocht om een geschikt pand te vinden. “We hebben best veel wensen”, legt Maaike uit. “Allereerst zochten we naar een centrale plek voor onze klanten, goed bereikbaar met de fiets en het openbaar vervoer. En we wilden graag een laad- en losplek vlakbij, voor mensen die speelgoed komen doneren. Bovendien hebben we relatief veel werkruimte nodig, want alle spullen die binnenkomen moeten worden gesorteerd, schoongemaakt en eventueel gerepareerd.”
Al die wensen kwamen samen in het pand aan de Koningstraat. 

Maaike Disveld bij de speelgoedbank

Liefdevolle behandeling

Een heel team vrijwilligers zorgt dat de winkel én de waar er piekfijn uitzien. “Al het speelgoed krijgt veel liefde voor het in de schappen terechtkomt. Alles wordt gecontroleerd en schoongemaakt. Als er in een poppenhuis een nieuw trappetje nodig is, komt dat er, en als er een draadje van elektronisch speelgoed loszit, wordt dat gemaakt.”
De speelgoedbank draagt er zo aan bij dat speelgoed niet bij het afval verdwijnt, maar de vrijwilligers kunnen nu ook weer niet toveren, schetst Maaike realistisch. “Er bestaat veel speelgoed dat zelfs als je het nieuw koopt al van lage kwaliteit is en snel stuk gaat. Afgebroken plastic, ontbrekende delen… daar kunnen wij ook niets mee. We willen onze klanten mooie spullen bieden. Daarom vragen we bij donaties om speelgoed van goede kwaliteit, dat echt nog een tweede leven kan krijgen.”

Maaike in de speelgoedbank

Sparen voor speelgoed

In Haarlem wordt ongeveer de helft van het speelgoed weggegeven via de speelgoedbankpas. Maaike verwacht dat dit ook in Beverwijk zo zal zijn. Om in aanmerking te komen, is een doorverwijzing nodig van bijvoorbeeld een sociaal wijkteam, een bewindvoerder of jeugdzorg.
“Een leesboekje, een spelletje of een setje lego kun je bij ons al voor een paar euro kopen”, vertelt Maaike. “Maar je kunt ook het tegoed op je pas opsparen voor een grotere aanschaf. Dan kun je na een paar maanden bijvoorbeeld een Playmobilkasteel kopen. Wij moedigen aan dat ouders het beheer van de pas aan kinderen overlaten. Zo leren ze meteen budgetteren: koop ik nu iets kleins, of spaar ik voor iets groters?”

knuffels bij de speelgoedbank

Goede zorg

Maaike begon tien jaar geleden als vrijwilliger bij de speelgoedbank. Ze heeft in die tijd veel zien veranderen. “In het begin was de keuze voor tweedehands nog echt economisch. Maar de laatste jaren zie je steeds meer ouders die bewust kiezen voor tweedehands, omdat ze dat duurzamer vinden dan steeds maar nieuwe spullen kopen. Ze willen aan hun kinderen meegeven dat spullen lang meegaan, als je er goed voor zorgt.”
Voor mensen die duurzamer willen leven, wil de speelgoedbank er óók zijn. En aan mensen die bewuster eerstehands speelgoed willen kopen, geeft Maaike graag een tip: “Let op het materiaal waar het van is gemaakt. Sommige producten gaan al bijna stuk als het één keer buigt. Kies voor bijvoorbeeld houten speelgoed. Dat houdt dezelfde kwaliteit, ook als het twee, drie keer van eigenaar wisselt.”

Speelgoed in de speelgoedwinkel

Wil je speelgoed doneren, wil je komen winkelen of denk je in aanmerking te komen voor de speelgoedbankpas? Kijk voor meer informatie op https://www.speelgoedbankijmond.nl/(externe link)