Helaas, het is niet meer mogelijk om een starterslening aan te vragen. Het budget is volledig besteed. 


Het is soms moeilijk de financiering van een eerste koophuis rond te krijgen. De Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) biedt daarom een starterslening. Dit is een lening voor kopers die voor het eerst een woning kopen.

Voor een aanvraag starterslening heeft u een toewijzingsbrief van de gemeente nodig. De toewijzingsbrief kunt u hieronder aanvragen. Naast de toewijzingsbrief moet u ook voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze vindt u onder het kopje ‘Voorwaarden’. 

Wat is een starterslening?

Een starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van een woning en het bedrag dat u maximaal bij uw bank kunt lenen (hypotheek). Uw hypotheek moet voldoen aan de van de Nationale Hypotheek Garantie. Naast de starterslening heeft u dus ook een hypotheek.

De hoogte van de starterslening hangt af van de aankoopkosten, uw inkomen en uw eigen geld. U betaalt de eerste 3 jaar geen rente en aflossing voor deze lening. Dat scheelt in uw woonlasten. Na de drie jaar en als uw inkomen voldoende is gegroeid, gaat u pas aflossen. Is uw inkomen nog niet hoog genoeg om af te lossen? Dan betaalt u een bedrag dat past bij het inkomen van dat moment.

Rekenvoorbeeld

Stel dat u voor de koop van een huis een hypotheek van € 125.000 nodig heeft. En u kunt bij de bank een hypotheek van € 100.000 krijgen. Dan bedraagt de starterslening € 25.000. Hierover betaalt u de eerste 3 jaar geen rente en aflossingen. Hoeveel u daarna gaat betalen hangt af van uw inkomensontwikkeling.

Voorwaarden

  • U bent 18 jaar of ouder en gaat zelfstandig wonen
  • U bent niet eerder eigenaar of mede-eigenaar geweest van een koopwoning
  • U heeft een voorlopig koopcontract onder voorbehoud van financiering
  • Uw hypotheek valt onder de Nationale Hypotheekgarantie
  • De aankoopkosten van de woning zijn niet hoger dan de grens van de Nationale Hypotheek Garantie. De actuele bedragen vindt u op nhg.nl
  • De starterslening kan niet hoger zijn dan 20% van de verwervingskosten en is maximaal € 25.000

Aflossen van de starterslening mag op ieder moment en altijd boetevrij.

Heeft deze informatie u geholpen?