Strand
Het prachtige strand van Wijk aan Zee in de gemeente Beverwijk is een van de mooiste en breedste stranden van Nederland. Het is een echt familiestrand. Op het strand is van alles te doen, zoals surfen, parasailen en blowkarten. En er zijn vele leuke strandtenten en ruim 300 strandhuisjes. Vaak worden de stranden van Velsen-Noord en Heemskerk ook ‘strand Wijk aan Zee’ genoemd. In dat geval is het strand zelfs 4 kilometer breed en staan er ongeveer 600 strandhuisjes. Op deze pagina leest u meer over ons mooie strand.
Familiestrand, sport en activiteiten
Het strand van Wijk aan Zee is verdeeld in twee delen. De grens ligt bij paviljoen Sunseabar. Het deel van paviljoen Sunseabar tot en met Heemskerk bij paviljoen Noorderbad is een familiestrand.
Het deel van paviljoen Sunseabar tot en met Velsen is voor (sport)activiteiten zoals kitesurfen, vliegeren en parasailen. Blowkarten mag daar in een afgezet gebied. Ook is er een gedeelte van het strand beschikbaar voor het stallen en aan- afmeren van vaartuigen.
Strandhuisjes
De gemeente verhuurt of verkoopt geen strandhuisje direct aan particulieren of ondernemers maar verhuurt de grond aan een verhuurbedrijf. Dat bedrijf verhuurt en verkoopt de strandhuisjes en paviljoens. U kunt dus een strandhuisje kopen, maar zonder de grond. De grond huurt u meestal voor een bepaalde periode. De huurprijs is afhankelijk van de plaats en de grootte van het strandhuisje. De winterstalling, vervoer en op- en afbouw kunnen in de huurprijs zijn inbegrepen. Net als flessengas, water en elektriciteit en eventuele verkoop van het strandhuisje.
Overnachten
In de maanden juni, juli en augustus mag je in een strandhuisje overnachten.
Voorwaarden
Er zijn een paar voorwaarden waar een strandhuisje aan moet voldoen:
- Brandveiligheid
De brandveiligheid is heel belangrijk. Strandhuisjes zijn meestal van hout of kunststof en staan dicht op elkaar. Omdat het op het strand vaak waait kan een brand zich daardoor snel verspreiden. Ook is het strand lastig te bereiken voor de brandweer. Daarom is het belangrijk dat het strandhuisje over middelen beschikt die beginnende brand kunnen bestrijden en wordt er extra aandacht besteedt aan brandbare producten. - Vergunning
En elk strandhuisje moet een omgevingsvergunning hebben. Het verhuurbedrijf vraagt de vergunning aan bij de gemeente.
Winterstalling en vervoer
De eigenaar van het strandhuisje is verantwoordelijk voor de winterstalling. De winterstalling en het vervoer regelt u samen met het verhuurbedrijf en een vervoersbedrijf.
Riolering
Een strandhuisje met wateraansluiting moet aangesloten zijn op de riolering. Het verhuurbedrijf is verantwoordelijk voor de riolering op het strand.
Honden en paarden op het strand
Honden en paarden zijn van 1 mei tot 1 oktober tussen 9.00 uur en 19.00 uur niet toegestaan op het strand van Wijk aan Zee.
Buiten deze periode geldt een aanlijn- en opruimplicht voor uitwerpselen. Voor de eigenaren van strandhuisjes wordt gedoogd dat zij hun hond mee naar hun strandhuisje nemen maar deze aangelijnd zijn en binnen de directe omgeving van het strandhuisje blijven. Wat de directe omgeving is beoordeelt de handhaver, maar in ieder geval niet verder dan het looppad dat voor de strandhuisjes ligt. Voor bezoekers met honden aan strandpaviljoens geldt dezelfde regel. Het duingebied is voor iedereen verboden gebied.
Handhaving op het strand
De gemeente controleert streng op de regels die op het strand gelden. Vooral de regels over bouwen, brandveiligheid, APV(externe link) en milieu. Zo is het niet toegestaan om op het strand te rijden met een motorvoertuig. Ook niet als u eigenaar bent van een strandhuisje. Het verhuurbedrijf is het aanspreekpunt voor het vervoer van materialen met een motorvoertuig.
Ophalen van afval
Van september tot en met april gelden de reguliere afval-ophaaldagen. Van mei tot september worden de afvalbakken wekelijks geleegd. Op drukke stranddagen wordt het afval dagelijks opgehaald.