Het prachtige strand van Wijk aan Zee in de gemeente Beverwijk is een van de mooiste en breedste stranden van Nederland. Het is een echt familiestrand. Op het strand is van alles te doen, zoals surfen, parasailen en blowkarten. Op deze pagina leest u meer over ons mooie strand.

Gemotoriseerde voertuigen op het strand

Het is niet toegestaan om met motorvoertuigen op het strand te rijden, deze op het strand te brengen of op het strand te hebben. Enkele voorbeelden van motorvoertuigen zijn:

  • Auto’s 
  • Trucks
  • Motoren 

Wilt u toch op het strand rijden kunt u hier toestemming voor krijgen door een ontheffing aan te vragen. Meer informatie kunt u opvragen via omgevingsdesk@beverwijk.nl

Hoeveel kost de aanvraag voor een ontheffing?

Voor het in behandeling nemen van een aanvraag betaalt u €134,95. Ook voor een eventuele afwijzing.

Na uw aanvraag

Op een aanvraag om een vergunning wordt binnen acht weken beslist. Deze termijn kan met ten hoogste acht weken worden verlengd.

Niet-gemotoriseerde voertuigen

Het is niet toegestaan om in de periode van 1 mei tot 1 oktober met een niet-gemotoriseerd voertuig, waaronder begrepen een zeilvoertuig, op het strand te rijden.

Fietsen en mountainbiken is toegestaan tussen 00:00 uur en 09:00 uur en tussen 19:00 uur en 00:00 uur.

Vaartuigen op het strand

Het is niet toegestaan een gemotoriseerd vaartuig, waaronder in elk geval een jetski of waterscooter, op het strand te hebben of daarmee in zee te gaan. Het is ook niet toegestaan om in de periode van 1 mei tot 1 oktober niet-gemotoriseerd vaartuig op het strand te hebben of daarmee in zee te gaan.

Honden en paarden op het strand

Honden en paarden zijn van 1 mei tot 1 oktober tussen 9:00 uur en 19:00 uur niet toegestaan op het strand. Dit geldt niet voor gebruikers van strandhuisjes mits zij hun hond aangelijnd en in de directe nabijheid van het strandhuisje laten verblijven. Honden zijn toegestaan op het strand mits de eigenaar of houder van de hond zich vanwege zijn handicap door een aantoonbaar gekwalificeerde geleidhond laat begeleiden of als een eigenaar of houder van een hond deze aantoonbaar gekwalificeerd opleidt tot geleidehond. Er geldt een aanlijn- en opruimplicht voor uitwerpselen.

Verhuren van voorwerpen/dieren op het strand

Op het strand is het niet toegestaan om een voertuig of vaartuig, alsmede strandmeubilair zoals een strandstoel, ligstoel, tafel, bank, tent, cabine of iets soortgelijks, zonder toestemming aan het publiek te verhuren of aan te bieden voor gebruik. Ook is het niet toegestaan om een rij- of trekdier te verhuren of aan te bieden voor gebruik zonder de juiste vergunning.

Activiteiten op het strand

Slechts op het aangewezen gedeelte van het strand is het toegestaan om activiteiten uit te voeren, dit gebied heet het activiteitenstrand. Het is verboden wind- en watersport op het strand of in zee uit te oefenen buiten het activiteitenstrand. Op het strand is het niet toegestaan om sport en spel te beoefenen of zich op een manier te gedragen die gevaar of overlast voor mensen kan veroorzaken, of schade aan eigendommen kan veroorzaken.

Handhaving op het strand

De gemeente controleert streng op de regels die op het strand gelden. Vooral de regels over bouwen, brandveiligheid, APV(externe link) en milieu.

Meer informatie?

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met een medewerker van Team Leefomgeving via 0251 256 256 of mailen naar omgevingsdesk@beverwijk.nl.

Heeft deze informatie u geholpen?