SV Wijk aan Zee: ‘Energiebesparing helpt de contributie laag te houden’
Sport, daar krijg je toch energie van? Nou en of! En bij SV Wijk aan Zee geldt dat binnenkort zelfs letterlijk. De sportvereniging gaat namelijk niet alleen 84 zonnepanelen plaatsen, maar ook een batterijopslag van 80kW. “De energie die we ’s avonds nodig hebben om de trainingen te draaien, wekken we overdag zelf op!” vertelt bestuurslid Bianca Kramer.

Sportverenigingen hebben vaak hoge energiekosten. Zo ook handbal- en voetbalvereniging SV Wijk aan Zee. Al in 2019 keek Bianca naar mogelijkheden om die kosten omlaag te krijgen: “Elke euro die je op energie bespaart, helpt om de contributie laag te houden.”
Weg met energievreters
Allereerst verving de vereniging alle energievreters. “We hadden bijvoorbeeld voor de kantine twee oude vrieskasten, die allebei halfvol zaten. Als je die vervangt voor één nieuwe, scheelt dat heel wat”, vertelt Bianca.
Ook verouderde verlichting kostte meer energie dan nodig is. In de kantine en kleedkamers kwam daarom ledverlichting. En langs de velden staan sinds augustus 2022 ledlichtmasten; een mijlpaal.
Niet onnodig verspillen
Gedragsverandering vindt Bianca net zo belangrijk als apparaten vervangen. “Op wedstrijddagen stond de verlichting in de kleedkamers van acht uur ’s morgens tot zes uur ’s avonds aan. De nieuwe verlichting heeft bewegingsmelders en licht-donkersensoren, dus er brandt nooit meer onnodig licht.”
Daar blijft het niet bij: “Als op zondag na de wedstrijd de kantine dichtgaat, en op donderdag gaat ‘ie pas weer open, dan moet van mij alles uit. Die drankflesjes hoeven niet koud te blijven.”
Bianca blijft mensen attenderen op zuinig gedrag, als dat nodig is. “Sommige mensen op de vereniging worden helemaal gek van me”, zegt ze met een lach.
Gedegen advies van experts én studenten
Voor de complexere veranderingen ging Bianca in gesprek met diverse onafhankelijke adviseurs, onder meer van De Groene Club van de KNVB. “Ik vond het belangrijk om verschillende partijen te spreken, want er is veel geld mee gemoeid, en ik moet me kunnen verantwoorden tegenover de leden.”
De meest verrassende inbreng kwam van studenten van het Beverwijkse Nova College, die de opleiding tot Adviseur Duurzaamheid doen. “Zij hebben heel duidelijk voor ons in kaart gebracht waar ons warmteverlies zit. Andere partijen hadden dat nog niet zo helder voor ons gedaan. Ook hebben ze onderzocht welk energielabel bij ons pand hoorde. Omdat we al een aantal dingen hadden aangepakt, kwamen we uit op label C, dat viel me reuze mee.”
Grote stappen
Met alle adviezen in gedachten kon de vereniging grote stappen zetten. Zoals de isolatie van het dak. Van binnenuit, want dat bleek veel goedkoper dan isolatie van buitenaf.
De grootste klapper wordt de plaatsing van de 84 zonnepanelen boven de tribune, mét batterijopslag. In juni is het zover. “Ik wilde hiervoor één leverancier hebben, want dan kunnen ze niet naar elkaar wijzen, als er eens iets mis is. En dat is gelukt. Ik vond een partij die de panelen en de batterij op voorraad had, zodat de levertijd ook niet al te lang was.”
Robot op het veld
Verduurzaming vindt echt op elk vlak plaats bij de vereniging. Sinds kort rijdt er trots een robotmaaier over de velden. Dat is te danken aan Stichting Sportaccommodaties Beverwijk, die de velden in eigendom heeft. “Voorheen kwamen er twee keer per week mensen van het onderhoud met een dieseltractor langs. Dat is én vervuilend, én het kost veel manuren. Zo’n robot is niet goedkoop, maar het scheelt de stichting ook geld. En nu de zonnepanelen er zijn, is het helemaal gunstig.”

Financiën op orde
En daar komt Bianca bij een lastig punt terecht. Want een duurzame vereniging bespaart veel energiekosten, maar er is wel geld in kas nodig om te kunnen investeren. Gelukkig heeft Bianca, die zelf ondernemer is, daar een scherp oog voor. Zo heeft ze er bijvoorbeeld tijdens coronatijd voor gezorgd dat álle apparatuur op het terrein was uitgeschakeld. Er maakte toch niemand gebruik van. “Het geld dat we daarmee bespaarden, is gereserveerd voor verduurzaming.”
Onvermoeibaar is ze op zoek naar subsidies en sponsoren. Stichting Gebiedsfonds Ferrum had bijvoorbeeld een bedrag beschikbaar voor goede maatschappelijke projecten rond energieopwekking.
Sport voor energie, energie voor sport
Uit alles blijkt dat Bianca een echte doener en doorzetter is. Ze heeft hart voor de vereniging, voor de leden én voor het milieu. Haar grote ambitie: “Eigenlijk wil ik dat nog voor het einde van het jaar de gaskraan afgesloten kan worden.” Daar is nog één horde voor te nemen: de komst van een warmtepomp. Die moet voor een sportvereniging van een heel ander kaliber zijn dan voor woningen. Er is namelijk soms in één keer veel energie nodig, als de trainingen zijn afgelopen en iedereen onder de douche staat. Gelukkig zijn er warmtepompen die speciaal voor sportverenigingen zijn ontwikkeld. Of het lukt om die binnenkort aan te schaffen, en of er installateurs beschikbaar zijn, blijft nog even spannend. Maar Bianca droomt al van een grootse heropening van de vereniging. “Met een nieuwe slogan: ‘Sport voor energie, energie voor sport’. Dan zien al onze bezoekers wat we doen, en waar we het voor doen.”
De tips van Bianca
- Energieverbruik verminderen begint bij gedragsverandering;
- Reserveer het geld dat je daarmee bespaart voor duurzame investeringen;
- Vraag duurzaamheidsadvies aan bij meerdere partijen;
- Houd energieopwekking en energieopslag bij één partij;
- Ontdek waar subsidies en sponsoren te vinden zijn – informeer ernaar bij onafhankelijke partijen.