Wil je energie besparen maar weet je niet goed hoe? Dan ben je hier aan het goede adres. Deze 24 relatief kleine aanpassingen kunnen al zorgen voor een groot verschil. Niet alleen voor de energierekening, maar ook voor het comfort in huis en een beter milieu. Aan de slag dus, want alle beetjes helpen! 

 

Het huis met tips van het Duurzaam Bouwloket

1. Verwarm alleen de ruimte waar je bent

Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent. Sluit ook alle tussendeuren. Bespaar ca. €310 per jaar.
 

2. Gebruik een radiator ventilator

Met radiator ventilatoren wordt de woonkamer snel lekker warm en kan de temperatuur van de cv-ketel naar 60°C of lager (zie tip 23). Bespaar tot €150 per jaar.
 

3. Zet de thermostaat 1°C lager

19°C is vaak warm genoeg. Doe een warme trui aan en/of gebruik een deken op de bank. Zet 1 uur voor het slapen gaan de thermostaat op nachtstand. Bespaar tot €120 per jaar.


4. Zet de thermostaat ’s nachts op 15°C

Bespaar tot €120 per jaar. Zet je de thermostaat al een uur voor het naar bed gaan op 15 graden? Dan bespaar je nog eens €25 extra.


5. Laat de thermostaat op 15°C als er overdag niemand thuis is

Het huis hoeft dan in de ochtend niet op te warmen. Als je dit 4 dagen in de week doet, bespaar je gemiddeld +/- 120 m³ gas per jaar. Dat staat ongeveer gelijk aan €120. 


6. Douche niet langer dan 5 minuten

De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Een gezin dat 5 minuten gaat douchen, bespaart zo'n €90 per jaar. Tip: Plaats een leuke douchetimer. 


7. Zet apparaten uit (en niet op stand-by)

Zet elektrische apparaten helemaal uit. Tip: Gebruik hiervoor een stekkerdoos met schakelaar. Bespaar tot wel €75 per jaar. 


8. Gebruik de ventilator in plaats van de airco

Een airco verbruikt 15x meer stroom dan een ventilator. Een ventilator is energiezuiniger en dus veel goedkoper in gebruik dan een airco. Bespaar tot €75 per jaar.


9. Hang de was aan de lijn, gebruik geen droger

Heb je daar weinig ruimte voor, probeer dan de helft van de was op te hangen. Dat bespaart toch al ruim €30 euro. Helemaal geen droger gebruiken kan al tot €75 euro per jaar schelen.  


10. Plaats een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop bespaart ± 40 euro per jaar. Het vervangen van een regendouche kan wel 60 euro per jaar besparen.
 

11. Plaats radiatorfolie achter de radiatoren

Doe dit bij radiatoren tegen een buitenmuur. Per vierkante meter radiatorfolie bespaar je jaarlijks 10 euro.
 

12. Breng tochtstrips aan en gebruik gordijnen

Plaats tochtstrips in deuren en ramen. Plaats een tochtborstel voor de brievenbus. Isoleer ook het luik van de kruipruimte! Bespaar tot €50 per jaar.


13. Vervang een oude koelkast of vriezer

Als je er één van +10 jaar oud vervangt kan dat 40 euro per jaar besparen. Tip: Met een slimme stekker kun je het verbruik van de koelkast meten.


14. Houd radiatoren vrij van spullen en stof

Hang geen gordijnen voor de radiator en zorg dat er (vooral in de winter) geen meubels voor de radiator staan. Haal ook regelmatig het stof ervan af. Bespaar tot wel €30 per jaar. 


15. Was op lage temperatuur en met volle trommel

Was op zo laag mogelijke temperatuur, op 20, 30 of 40 graden. Zet de wasmachine op eco-stand. Voor goede hygiëne moet je soms heter wassen. Vaatdoekjes bijv. was je op 60°C. Bespaar tot €20 per jaar.


16. Doe de vaatwasser vol en zet hem op eco-stand

Geen vaatwasser gebruiken bespaart het meest. Gebruik je deze toch, zet hem dan pas aan als deze helemaal vol is. En zet hem op de eco-stand. Bespaar tot €20 per jaar.


17. Gebruik ledlampen

Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en 85% zuiniger dan een halogeenlamp. De besparing per lamp is 2 tot 8 euro per jaar.


18. Zet de vriezer niet kouder dan -18°C

Bedenk goed of je een vriezer nodig hebt (wegdoen bespaart al snel 40 euro per jaar). Gebruik je hem toch, zet hem dan maximaal op -18°C.


19. Kies de juiste vlam en doe de deksel op de pan

Zorg dat de gasvlam onder de pan blijft. Doe ook altijd de deksel op de pan. Eten kookt dan eerder en wordt sneller gaar. Dit bespaart gas.


20. Koel zuinig en ontdooi regelmatig de vriezer

Laat spullen uit de diepvries in de koelkast ontdooien. Ontdooi koelkast & vriezer ook regelmatig. Tip: Zet beide kasten 10 cm van de muur af.


21. Gebruik de waterkoker zuinig

Zuinig omgaan met de waterkoker levert best wat op. Verwarm niet meer water dan nodig. Maak water ook niet heter dan nodig.


22. Ontlucht radiatoren regelmatig

Als er te veel lucht in de leidingen zit, werkt de verwarming niet optimaal. Dit kost extra energie. Tip: Vul ook de cv-ketel regelmatig bij.


23. Stel je cv-ketel af (of laat het doen)

Laat de temperatuur van de ketel afhangen van de temperatuur buiten. Ketels staan vaak op 90°C, terwijl 60°C al prima is. Kijk op zetmop60.nl


24. Zorg voor goede ventilatie (in de ruimte waar je bent)

Gebruik klepraampjes of ventilatieroosters. Ventileer extra tijdens het koken en douchen. Schone lucht in huis is belangrijk voor je gezondheid.

Meer hulp nodig met energie besparen en de energierekening omlaag brengen? De energiecoaches van EcoBeverwijk staan voor je klaar! Klik hier voor meer informatie.