Tijdens de torenshow voelde Beverwijk nog sterker als het centrum van mijn wereld. Met kippenvel keek ik naar de Wijkertoren die op spectaculaire wijze werd verlicht en luisterde ik naar het verhaal. “Het grootste deel van het leven van de stad was hij erbij”, klonk er uit de speakers. Inderdaad, dacht ik.

Als getuige van de tijd zag de Wijkertoren hoe Beverwijk zich ontwikkelde tot wat het nu is. Maar de toren koestert niet alleen herinneringen. Het hoogste bouwwerk van Beverwijk, dat voor veel Wijkers voelt als thuiskomen, kijkt ook naar wat komen gaat. Een symbool van stabiliteit én vernieuwing.

Omgevingswet

Terwijl de Wijkertoren zijn waarnemingen voortzet, weet compact Beverwijk zich verder te ontwikkelen. Sinds 1 januari 2024 gebeurt dit met de Omgevingswet als basis. Op Beverwijk.nl lees je wat dit voor jouw initiatief of vergunningsaanvraag betekent. Binnen deze nieuwe wet is onze Omgevingsvisie een belangrijk onderwerp. Dit document wordt momenteel opgesteld en beschrijft hoe Beverwijk en Wijk aan Zee zich de komende jaren ontwikkelen. Het gaat namelijk niet alleen om het stapelen van stenen, maar ook om het realiseren van passende woningen in een gezonde, bruisende en veilige leefomgeving.

Woningbouw

Voor de schreeuwende vraag naar woningen en de verdere ontwikkeling van Beverwijk is Spoorzone een belangrijk project. Dit wordt de komende periode zichtbaar door de bouw van 91 appartementen op het Marloterrein, de voorbereiding van 210 appartementen op Ankie’s Hoeve en het onderzoek naar de realisatie van BazaarStad. Ook in de rest van de gemeente worden ontwikkelingen zichtbaar. Denk daarbij aan de Breestraat en omgeving, de afronding van Broekpolder, ontwikkelingen in de Kuenenpleinbuurt en het ruimtelijke onderzoek naar de ontwikkeling van de Dorpsduinen. Dit onder toeziend oog van onze Wijkertoren. Die er tevens voor waakt dat geen ontwikkeling zijn hoogte ontstijgt.

Wethouder Ali Bal