Stemmen als niet-Nederlander

Andere nationaliteit

U mag zelf bepalen in welk EU-land u gaat stemmen. In Nederland of in het EU-land van uw nationaliteit. Gaat u in Nederland stemmen? Dan kiest u voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

Eenmalig registreren

Bent u EU-burger? En woont u in Nederland, maar heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Als u in Nederland wilt stemmen moet u vooraf een Y-32 formulier invullen. Hiermee registreert u zich eenmalig bij uw gemeente.

Met het Y-32 formulier verklaart u dat u niet ook in een ander land stemt. Anders zou u 2 keer kunnen stemmen voor het Europees Parlement. En dat mag niet. Ook verklaart u met dit formulier dat u niet van het kiesrecht bent uitgesloten.

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en woont u in Nederland? Dan is een formulier niet nodig.

Voor wanneer inleveren?

Stuur het Nederlandstalige formulier naar de gemeente. De gemeente moet het formulier uiterlijk op 23 april 2024 hebben ontvangen. Stuur de volgende bijlage mee:

  • Kopie van uw geldige paspoort uit Nederland of een ander EU-land, of
  • Kopie van uw geldige rijbewijs uit Nederland of een ander EU-land, of
  • Kopie van uw identiteitskaart uit Nederland, of
  • Kopie van een document waaruit uw identiteit, nationaliteit, en verblijfsrechtelijke positie blijkt

Stuur het formulier met bijlage naar:

Gemeente Beverwijk
ter attentie van Team Verkiezingen
Antwoordnummer 108
1940 VB  BEVERWIJK

Stempas

Als u mag stemmen, krijgt u een stempas van de gemeente. Met uw stempas kunt u stemmen voor de verkiezingen van het Europees Parlement.

Registratie intrekken

Heeft u zich eerder in Nederland geregistreerd voor de Europese verkiezingen? Maar wilt u in 2024 stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit hebt?  Neem dan contact op met de gemeente om uw eerdere registratie Y-32 in te trekken.

Zie ook