Samen met je VvE verduurzamen kan veel voordelen opleveren op energieverbruik, wooncomfort en onderhoudskosten. Maar het is ook een ingewikkeld traject. Samen met elkaar tot overeenstemming komen, technische kennis verkrijgen, financiën rondkrijgen en offertes aanvragen en beoordelen, kunnen allemaal obstakels vormen binnen het proces. Gelukkig is er ook een hulp en informatie voorhanden. Op deze pagina vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Waar te beginnen met mijn VvE?

Misschien een open deur, maar alles begint met een goed gesprek. Het is belangrijk om goed de tijd te nemen om het met elkaar eens te worden over ‘waar we nu staan en welke stappen we willen nemen’. Bespreek dit met elkaar tijdens de algemene ledenvergadering. Regelmatige communicatie, openheid en transparantie vanuit het bestuur naar de leden zijn hierbij belangrijke succesfactoren.

Waar kan ik handige informatie vinden om samen mee op weg te komen?

Een compleet stappenplan is te vinden op de website van VvE-belang. Deze map is te bestellen als geprinte versie of gratis te downloaden als PDF. Het behandelt de technische en financiële aspecten, maar ook de sociale kant en geeft tips om tot een betere samenwerking te komen.

Stappenplan(externe link)

Is er een meerderheid nodig tijdens de algemene ledenvergadering om te beslissen over duurzaamheidsmaatregelen?

Duurzaamheidsmaatregelen zijn meer dan normaal onderhoud. Dit betekent dat er vaak een 2/3 meerderheid nodig is om een beslissing te nemen. Soms is er zelfs een ¾ meerderheid nodig. Dit hangt af van wat er staat opgenomen in de splitsingsakte. 

Waar vind ik antwoord op technische vragen?

Duurzaam Bouwloket is het energieloket van Gemeente Beverwijk. De medewerkers bieden gratis ondersteuning aan bewoners en VvE’s bij verduurzamingsvragen. 

Duurzaam Bouwloket(externe link)

Waar vind ik antwoord op vragen over subsidies?

Op de site van de gemeente vindt u een overzicht van subsidies en leningen. De belangrijkste voor VvE’s is de SVVE-subsidie(externe link). Deze landelijke regeling geldt voor verschillende maatregelen. De bedragen verschillen per maatregel en de omvang van de verduurzaming. Heeft u vragen over de subsidieregeling of hulp nodig bij de aanvraag hiervan? Neem dan contact op met ons energieloket:

Duurzaam Bouwloket(externe link)

Kan ik nog subsidie aanvragen nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd?

Nee, de SVVE-subsidie vraagt u aan voor de uitvoering. Na de aanvraag heeft u twee jaar de tijd om de maatregelen uit te voeren.

Waar vind ik antwoord op vragen over leningen?

Via het Nationaal Warmtefonds(externe link) kunnen VvE’s een lening aanvragen voor diverse verduurzamingsmaatregelen. Deze lening valt ook te gebruiken voor bijkomende werkzaamheden, zoals asbestsanering bij het aanbrengen van dakisolatie. Heeft u vragen over deze lening of andere opties? Neem dan contact op met ons energieloket:

Duurzaam Bouwloket(externe link)

Waar kan ik energieadvies inwinnen?

EcoBeverwijk is de energiecorporatie binnen de gemeente Beverwijk. Hun energiecoaches bieden energieadviesgesprekken aan en denken mee bij gezamenlijke projecten zoals bij zon op gemeenschappelijke daken. Daarnaast organiseren zij regelmatig lezingen en activiteiten. Hun aanbod vindt u op hun website:

EcoBeverwijk(externe link)

Waar kan ik hulp vinden bij het proces om samen met mijn VvE te verduurzamen?

Verduurzamen met een VvE kan een lang en ingewikkeld proces zijn. VvE-belang is de belangenorganisatie voor VvE’s. Naast juridisch en bouwkundig advies gericht op VvE’s, bieden zij ook procesbegeleiding:

VvE-belang(externe link)

Geldt de btw-korting voor particulieren op zonnepanelen ook voor VvE’s?

Ja, sinds 1 januari 2023 geldt ook voor VvE’s een btw-tarief van 0% voor zonnepanelen. De installateur brengt een tarief van 0% in rekening. U heeft zelf niets terug te vragen.

Hebben we een vergunning nodig voor de maatregelen die we als VvE gaan uitvoeren?

Het kan zijn dat u een vergunning nodig heeft om de duurzame maatregelen uit te voeren. Doe hier(externe link) de check om te zien of dit nodig is voor de door u gekozen maatregelen. Meer informatie over vergunningsprocedures vindt u op onze website.

Staat uw vraag hier niet tussen?

Heeft u nog verdere vragen? Stuur een bericht naar duurzaamvoordeel@beverwijk.nl. Wij beantwoorden uw vragen graag. Ook opmerkingen, suggesties en ervaringen zijn welkom!